Instytucjonalizacja obowiązków maklerów wobec inwestorów w formie kodeksu etycznego - Szapiel, Jolanta (Institutionalization of Stockbrokers' Duties in a Form of Ethical Code in Relation to Investors, 2010)
W opracowaniu podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, w jakim stopniu formalna instytucja tworzona w ramach działań zbiorowych, jaką jest kodeks etyki zawodowej, skutecznie identyfikuje obowiązki maklerów wobec inwestorów oraz zapewnia, poprzez wyznaczone środki przymusu, ich bezwzględne wypełnianie. Tylko bowiem taka instytucja może skutecznie wpływać na budowanie zaufania w relacjach między maklerami i inwestorami. W ramach studium przypadku dotyczącego kodeksu etyki zawodowej maklerów wykorzystano głównie tezy nowej ekonomii instytucjonalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 197-216
Keywords: transakcje rynku kapitałowego; kontrakty agencyjne; obowiązki pośredników obrotu wobec inwestorów; otoczenie instytucjonalne; zrzeszenie zawodowe; kodeks etyki zawodowej