Determinanty przejrzystości urzędów gminnych w Polsce - Piotrowska, Maria (Determinants of Transparency in Commune Councils in Poland, 2010)
Celem artykułu jest zbadanie: 1) jakie czynniki związane z zarządzaniem administracją publiczną mają znaczenie dla poziomu przejrzystości urzędów gminnych w Polsce, 2) czy występują różnice w zbiorze czynników ze względu na typ gminy (wiejska, miejsko-wiejska, miejska, miasto na prawach powiatu) oraz 3) czy istnieje statystycznie istotny związek między przejrzystością funkcjonowania urzędów gminnych a korupcją Badanie jest oparte na estymacji modeli ekonometrycznych. Źródłem danych jest badanie kwestionariuszowe 857 urzędnikach pracujących w 99 urzędach gminnych zlokalizowanych na terenie całej Polski. Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie autorki przez PBS DGA w 2009 roku. Wyniki wskazują, że przestrzeganie procedur i merytoryczność są czynnikami, które w największym zakresie mogłyby przyczynić się do poprawy przejrzystości urzędów gminnych w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 229-247
Keywords: przejrzystość; przestrzeganie procedur; merytoryczność