Ocena skuteczności restrukturyzacyjnej szpitala - Parkitna, Agnieszka; Brodiuk, Adrian (Effectiveness Evaluation of Hospital Restructuring, 2010)
Przedstawiono ważność problematyki restrukturyzacji sektora opieki zdrowotnej. Scharakteryzowano stan polskiego sektora zdrowia. Omówiono role POZ. Opisano wybrane aspekty restarukturyzacji sektora zdrowia. Dokonano oceny skuteczności restrukturyzacji poprzez porównanie sytuacji finansowej szpitala przed i po restrukturyzacji własnościowej z samodzielnego publicznego zakładu ochrony zdrowia w spółkę kapitałową z większościowym udziałem jednostki samorządu terytorialnego jako jeden ze sposobów skutecznego wyjścia ze złej sytuacji finansowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 139, s. 277-292
Keywords: restrukturyzacja; sektor opieki zdrowotnej; kondycja finansowa; skuteczność