Kształtowanie rozwoju społeczno-ekonomicznego ze szczególnym uwzględnieniem polityki regionalnej - Korenik, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Idea interwencjonizmu państwowego staje się w ostatnich latach coraz bardziej aktualna. Obecna niepewna sytuacja wywołana m.in. pandemią czy też agresją Rosji wywołuje wzrost zainteresowania tą doktryną. Równocześnie wraz z postępującymi zmianami gospodarczymi uwidoczniły się nowe realia funkcjonowania podmiotów przestrzennych. Te nowe realia funkcjonowania przejawiają się dominacją wertykalnych, elastycznych relacji społeczno-gospodarczych, towarzyszącej temu dematerializacji czynników produkcji przy równoczesnym wzroście znaczenia jakościowych cech jednostek przestrzennych. Dlatego także w obszarze rozwoju regionalnego można zaobserwować renesans interwencjonizmu, chociaż był on obecny cały czas m.in. w politykach państw Unii Europejskiej. Analizując polskie doświadczenia w zakresie polityki regionalnej, należy podkreślić, że cechuje się ona dużą chaotycznością i częstymi zmianami jej kierunków. Ostatnio prowadzone działania w celu wypracowania jej nowych założeń zostały spowolnione przez wzrost niepewności we wszystkich obszarach współczesnej gospodarki. Należy pamiętać, że dobra polityka regionalna, cechująca się elastycznością, jest stabilna w głównych swoich założeniach w dłuższych okresach.
Korenik, S. (2022). Kształtowanie rozwoju społeczno-ekonomicznego ze szczególnym uwzględnieniem polityki regionalnej. W: E. Pancer-Cybulska, B. Baran i E. Szostak (red.), Procesy konwergencji i dywergencji w Europie. Monografia jubileuszowa dedykowana Profesorowi Janowi Borowcowi (s. 15–36). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: interwencjonizm państwowy; rozwój regionalny; polityka regionalna; state interventionism; regional development; regional policy