Macroeconomic Imbalance Procedure jako system wczesnego ostrzegania w Unii Europejskiej - Karwowski, Jacek; Biegun, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Wskaźniki Macroeconomic Imbalance Procedure (MIP) służą monitorowaniu konkurencyjności i nierównowag zewnętrznych, jak i wewnętrznych poszczególnych krajów. Mimo tego wielu badaczy, ale i sama Komisja Europejska, próbują traktować MIP, a zwłaszcza wskaźniki ustalone dla tej procedury, jako uniwersalne narzędzie do oceny i – w przypadku odchyleń od normy – dyscyplinowania państw członkowskich. Procedura jest też traktowana jako system wczesnego ostrzegania przed zjawiskami kryzysowymi. Celem badań było sprawdzenie, jaki powinien być zakres stosowania MIP, biorąc pod uwagę dotychczasową praktykę oraz wyniki badań naukowych. Rezultaty wskazują, że dobór wskaźników nie jest optymalny i tylko niektóre z nich wykazują zdolność predykcyjną w stosunku do zjawisk kryzysowych. Zalecany jest przegląd wskaźników i zmiana części z nich oraz zakresu wartości uznawanych za dopuszczalne. Autorzy sugerują również zwiększenie przejrzystości procedur.
Karwowski, J. i Biegun, K. (2022). Macroeconomic Imbalance Procedure jako system wczesnego ostrzegania w Unii Europejskiej. W: E. Pancer-Cybulska, B. Baran i E. Szostak (red.), Procesy konwergencji i dywergencji w Europie. Monografia jubileuszowa dedykowana Profesorowi Janowi Borowcowi (s. 83–103). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: procedura nadmiernych nierównowag; MIP; kryzys; przewidywanie kryzysu; system wczesnego ostrzegania; wskaźniki MIP; uzupełniające wskaźniki MIP; macroeconomic imbalance procedure; economic crisis; crisis forecasting; early warning systems; main MIP indicators; auxiliary MIP indicators