Konwergencja cykli w Unii Europejskiej a COVID-19 - Augustyński, Iwo (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Wybuch pandemii COVID-19 w 2020 r. można traktować jako największy test spójności gospodarczej i efektywności dotychczasowych procesów konwergencji w Unii Europejskiej. Artykuł ma na celu analizę wpływu pandemii na konwergencję cykliczną mierzoną w trzech wymiarach: realnym (synchronizacja zmian PKB), nominalnym (synchronizacja zmian inflacji) oraz społecznym (synchronizacja zmian zatrudnienia). Aby pokazać wpływ pandemii na konwergencję, w badaniu zastosowano metodę grupowania szeregów czasowych. Dodatkowo przeprowadzono analizę dyspersji mierzonej wskaźnikiem odchylenia standardowego. W ten sposób artykuł ten po raz pierwszy łączy te dwie metody. Wyniki analizy wskazują, że obecny kryzys doprowadził do desynchronizacji gospodarek krajów UE. Ponadto podział na państwa centralne i peryferyjne jest wciąż trwały. Konwergencja społeczna zwiększa się nieustannie od 2013 r. W przypadku PKB różnice między krajami rosną od początku badanego okresu. Natomiast konwergencja inflacji (bez kosztów energii) malała do 2016 r., co zostało jednak niemal w pełni zanegowane późniejszym wzrostem dyspersji.
Augustyński, I. (2022). Konwergencja cykli w Unii Europejskiej a COVID-19. W: E. Pancer-Cybulska, B. Baran i E. Szostak (red.), Procesy konwergencji i dywergencji w Europie. Monografia jubileuszowa dedykowana Profesorowi Janowi Borowcowi (s. 104–122). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: grupowanie szeregów czasowych; konwergencja; COVID-19; time-series clustering; convergence