Proces konwergencji w zakresie emisyjności i odnawialnych źródeł energii w Unii Europejskiej - Baran, Bernadeta; Szostak, Ewa (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie środowiska oraz wyczerpywanie się tradycyjnych źródeł energii kierują UE w stronę efektywniejszego i bardziej zintegrowanego systemu produkcji energii z odnawialnych źródeł. Sektor energetyczny stanowi też bazę do absorpcji nowoczesnych technologii, dzięki czemu może być jednym z filarów wzrostu, konkurencyjności i rozwoju. Dlatego UE podejmuje działania dekarbonizacyjne oraz wspiera rozwój OZE, wyznaczając kolejne ambitne cele. Celem opracowania jest ocena stanu realizacji celów UE i państw członkowskich w zakresie udziału energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych do 2020 r. Analizie poddano wskaźnik udziału OZE w bilansie energetycznym i udział energii odnawialnej wykorzystywanej w transporcie oraz w obszarze ciepłownictwa i chłodzenia. Dopełnieniem analizy jest ocena realizacji celów w zakresie emisji CO2 oraz dekarbonizacji europejskich gospodarek. W opracowaniu wykorzystano zróżnicowane metody i techniki badawcze, tj.: pogłębione studia literatury przedmiotu, metody ilościowe obejmujące analizę statystyczną danych zastanych w zakresie wskaźników wynikowych, wejściowych i procesowych pochodzących ze statystyki publicznej, w tym m.in. metody statystyki opisowej oraz taksonomiczne.
Baran, B. i Szostak, E. (2022). Proces konwergencji w zakresie emisyjności i odnawialnych źródeł energii w Unii Europejskiej. W: E. Pancer-Cybulska, B. Baran i E. Szostak (red.), Procesy konwergencji i dywergencji w Europie. Monografia jubileuszowa dedykowana Profesorowi Janowi Borowcowi (s. 163–183). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Keywords: odnawialne źródła energii; transformacja energetyczna; dekarbonizacja; renewable energy sources; energy transition; decarbonization