Zrównoważony rozwój lokalny. Podstawy teoretyczne i działania praktyczne - Sekuła, Alicja; Miszczuk, Andrzej; Wojciechowska-Solis, Julia; Nucińska, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
[W składającej się ośmiu rozdziałów monografii omówiono jedną z koncepcji rozwoju lokalnego, jaką jest rozwój zrównoważony. Przedstawiono teoretyczne podstawy tego rozwoju na poziomie lokalnym oraz ukazano jego przejawy i działania praktyczne w sferach gospodarczej, społecznej i ekologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem turystyki i oświaty jako wewnętrznych czynników rozwojowych. W książce szczegółowo opisano takie zagadnienia, jak: współczesne znaczenie i interpretacja rozwoju lokalnego, determinanty rozwoju lokalnego, rozwój zrównoważony z perspektywy lokalnej, Europejski Zielony Ład jako strategiczny kierunek transformacji gospodarki lokalnej, społeczno-ekonomiczne uwarunkowania rozwoju turystyki na obszarach wiejskich, źródła finansowania oświaty samorządowej jako czynnik rozwoju lokalnego, wydatki oświatowe jednostek samorządu lokalnego w kontekście zrównoważonego rozwoju. Monografię przygotowano, opierając się na literaturze polsko- i anglojęzycznej. W pracy wykorzystano również najnowsze akty prawne, głównie w randze ustaw. Ponadto korzystano ze źródeł internetowych, w tym z baz danych. Zakres przestrzenny analitycznych fragmentów monografii obejmuje całą Polskę. Nie dotyczy to fragmentów teoretycznych, w których starano się przedstawić światowy dorobek dotyczący rozwoju lokalnego. Na zakres podmiotowy książki składają się jednostki samorządu lokalnego – stopnia gminnego i powiatowego. Opracowanie jest skierowane do naukowców, analityków zajmujących się rozwojem lokalnym, reprezentantów administracji publicznej, przedstawicieli sektora pozarządowego, a także studentów kierunków, na których prowadzone są przedmioty związane z zarządzaniem rozwojem lokalnym, w tym zwłaszcza rozwojem zrównoważonym.] nota autora.
s. 182
Keywords: rozwój lokalny; rozwój zrównoważony; Agenda 2030; Europejski Zielony Ład; inicjatywa Leader; partnerstwo terytorialne; neutralność klimatyczna; turystyka na obszarach wiejskich