Łańcuch dostaw w zarządzaniu kosztami przedsiębiorstwa - Kowalak, Robert (Supply Chain in Cost Management of Company, 2010)
Obecnie podatek od wartości dodanej istnieje w każdym państwie członkowskim. Akcesja Polski spowodowała przyjęcie całego prawa wspólnotowego, również w zakresie podatku od towarów i usług. Polska jest zobowiązana do harmonizacji przepisów w obszarze podatku od wartości dodanej z ogólnymi założeniami systemu VAT. W artykule zaprezentowano wybrane zasady właściwe tylko dla podatku od towarów i usług, ukształtowane przez Europejski Trybunał Sprawiedliwości i przepisy prawa wspólnotowego. Celem artykułu jest ocena, w jakim stopniu zasady prawa wspólnotowego zostały uwzględnione przez ustawodawcę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 54-66
Keywords: łańcuch dostaw; logistyka; zarządzanie kosztami