Podatek od wartości dodanej a zasady prawa wspólnotowego - Kowalska, Katarzyna (Value Added Tax and the Principles of European Community Law, 2010)
Obecnie podatek od wartości dodanej istnieje w każdym państwie członkowskim. Akcesja Polski spowodowała przyjęcie całego prawa wspólnotowego, również w zakresie podatku od towarów i usług. Polska jest zobowiązana do harmonizacji przepisów w obszarze podatku od wartości dodanej z ogólnymi założeniami systemu VAT. W artykule zaprezentowano wybrane zasady właściwe tylko dla podatku od towarów i usług, ukształtowane przez Europejski Trybunał Sprawiedliwości i przepisy prawa wspólnotowego. Celem artykułu jest ocena, w jakim stopniu zasady prawa wspólnotowego zostały uwzględnione przez ustawodawcę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 67-77
Keywords: podatek od wartości dodanej; zasady: powszechności; neutralność; wielofazowowość; proporcjonalność