Decyzyjna i prognostyczna przydatność informacji prezentowanych w sprawozdaniach finansowych - Nowak, Edward (Decisive and Prognostic Usability of Information Presented in Financial Statements, 2010)
Artykuł jest poświęcony ocenie przydatności informacji prezentowanych w sprawozdaniach finansowych przy podejmowaniu decyzji gospodarczych. Wskazano w nim na wartość prognostyczną informacji sprawozdawczych oraz ograniczenia prognozowania na podstawie informacji historycznych. Poruszono także problem aktualizacji informacji oraz ujawniania informacji dotyczących zdarzeń, jakie wystąpiły po dniu sporządzenia sprawozdania finansowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 117-126
Keywords: sprawozdawczość finansowa; informacje finansowe; jakość informacji