Ryzyko podatku od towarów i usług - Poszwa, Michał (Risk of Value Added Tax, 2010)
Ryzyko podatkowe jest nieodłącznym elementem działalności przedsiębiorstwa. Oznacza ono niepewność podatkowych konsekwencji podejmowanych decyzji i działań. Szczególny obszar ryzyka podatkowego obejmuje podatek od towarów i usług. Identyfikacja ryzyka VAT powinna być dokonywana według elementów konstrukcji podatku. Niezbędne jest przy tym wyodrębnienie ryzyka prawidłowej realizacji obowiązków podatkowych oraz ryzyka związanego z optymalizacją podatkową.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 127-136
Keywords: VAT; ryzyko; ryzyko podatkowe