Budżetowanie w publicznych zakładach opieki zdrowotnej : wybrane problemy - Talarska, Magdalena (Budgetting in Health Care Units : Selected Problems, 2010)
W artykule przedstawiono istotę zakładów opieki zdrowotnej, opisano etapy i korzyści wynikające z wdrożenia w nich systemu budżetowania oraz omówiono przykładowe ośrodki odpowiedzialności i miejsca powstawania kosztów, możliwe do wyodrębnienia w jednostkach opieki zdrowotnej. Rozważono również warunki, jakie muszą być spełnione, aby budżetowanie w zakładach opieki zdrowotnej przyniosło zamierzone efekty.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 135, s. 137-145
Keywords: budżetowanie; zakład opieki zdrowotnej; ośrodki odpowiedzialności; miejsca powstawania kosztów