Kluczowe obszary odnowy strategicznej przedsiębiorstwa - Skalik, Jan (The Key Areas of Enterprise Strategic Renewal, 2010)
Odnowa strategiczna przedsiębiorstwa jako zbiór radykalnych zmian o skokowym charakterze jest specyficzną formą reakcji na zjawiska kryzysowe. Może być również potwierdzeniem dążeń do osiągnięcia lepszej pozycji konkurencyjnej. W polskich warunkach ze względu na występowanie luki innowacyjnej odnowa strategiczna powinna być również okazją do jej zmniejszenia. W artykule wskazano na kluczowe obszary strategicznej odnowy przedsiębiorstw, które zdaniem autora dotyczą działalności innowacyjnej, i tych form aktywności, które wpływają na wielkość kapitału intelektualnego organizacji gospodarczej. W treści publikacji przedstawione zostały również kierunki i metody wdrażania radykalnych zmian w tych obszarach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 17-25
Keywords: odnowa strategiczna; strategie innowacyjne; kapitał intelektualny organizacji; organizacja ucząca się