Zarządzanie zmianą w procesach odnowy przedsiębiorstw - Barabasz, Adela; Bełz, Grzegorz (Change Management During Processes of Corporate Renewal, 2010)
W artykule przedstawiamy wypracowywane przez autorów w ciągu ostatnich lat podejście do wprowadzania zmian organizacyjnych. Proponujemy jego zastosowanie w procesach odnowy przedsiębiorstw. Kryzysy nękające gospodarkę na świecie zmuszają do bardziej uważnego przyglądania się im nie tylko w kontekście problemów ekonomicznych i finansowych, lecz także przez pryzmat zjawisk o zdecydowanie psychospołecznym charakterze. Zrozumienie ich natury, a następnie dostosowanie działań zarządczych do procesów, jakie zachodzą w tej warstwie organizacji widzianej całościowo, może mieć decydujące znaczenie dla powodzenia procesów odnowy przedsiębiorstw. Celem artykułu jest nakreślenie podstaw teoretycznych modelu przez odwołanie się zarówno do zjawiska uczenia się organizacji, jak i do mechanizmów pozwalających wyjaśniać oraz przewidywać zachowania członków grup i zespołów zgodnie z psychoanalitycznym rozumieniem osobowości jednostek oraz organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 26-37
Keywords: odnowa i wzrost przedsiębiorstw; dyfuzja wiedzy; model triady; psychodynamiczne procesy grupowe