Firmy odpryskowe jako nośnik przedsiębiorczej odnowy uczelni wyższych - Kwiotkowska, Anna (Spin-Off Companies as a Carrier of the Entrepreneurial Revival of Universities, 2010)
Zjawiska kryzysowe w gospodarce, oddziałując na różne aspekty aktywności społecznej, nie pozostają bez wpływu na sferę nauki i szkolnictwa wyższego. Szczególnie obecnie przed uczelniami wyższymi stoi wyzwanie reorientacji w kierunku większego intelektualnego wsparcia rozwoju społecznego i gospodarczego kraju, zwłaszcza poprzez podejmowanie działalności badawczo-rozwojowej o wysokim stopniu użyteczności. W tym kontekście jedną z istotnych strategii stosowanych przez uczelnie wyższe staje się podejście zachęcające pracowników naukowych do aktywności, poprzez zakładanie tzw. firm odpryskowych. W artykule zaprezentowano strukturę konceptualną do badania przedsiębiorczego procesu powstania tychże firm, traktowanych jako efektywne mechanizmy komercjalizacji wyników badań naukowych i transferu technologii, która może stymulować ich rozwój. Słowa kluczowe: strategiczna odnowa uczelni wyższych, przedsiębiorczość akademicka, przedsiębiorczy uniwersytet, firmy odpryskowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 58-65
Keywords: strategiczna odnowa uczelni wyższych; przedsiębiorczość akademicka; przedsiębiorczy uniwersytet; firmy odpryskowe