Kryzys jako źródło przemian wewnętrznych w Telefonii Dialog SA - Banasiak, Robert (The Crisis as a Source of Internal Changes in Telefonia Dialog SA, 2010)
Celem niniejszego opracowania jest prezentacja zmian, które nastąpiły w Telefonii Dialog SA pod wpływem kryzysu gospodarczego w latach 2009-2010. Przeobrażenia te dotyczyły wielu obszarów funkcjonalnych w firmie, jednak w artykule skupiono się na kluczowych z punktu widzenia trwania i rozwoju przedsiębiorstwa. Były nimi zmiany strategii, produktów i polityki cenowej oraz promocyjnej. I w tym układzie zostały one zaprezentowane w artykule.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 69-77
Keywords: kryzys; strategia; innowacje produktowe; polityka cenowa i promocyjna