Teoria odkrycia przedsiębiorczego Izraela Kirznera - nowa jakość wobec kryzysu - Danielewski, Franciszek; Gronczewski, Patrycjusz (Izreael Kirzner's Theory of Entrepreneurial Discovery - New Quality in the Face of Crisis, 2010)
Artykuł przedstawia teorię odkrycia przedsiębiorczego I. Kirznera, która wnosi aspekty odkrycia i gotowości przedsiębiorczej w kontekście nieznanych dogodności rynkowych. Uwzględnienie tej teorii w sytuacji kryzysu wyznacza szeroką perspektywę implikacyjną wobec procesu zmian, które istotnie związane są ze sferą aktywności ludzkiej, w tym przedsiębiorczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 78-84
Keywords: kryzys; odkrycie przedsiębiorcze; gotowość; dogodność przedsiębiorcza