Dysonans kulturowy jako potencjalne źródło kryzysu w organizacji - Gajek, Katarzyna; Idzikowski, Wojciech (Cultural Dissonance as a Potential Source of Organizational Crisis, 2010)
Pierwsza część artykułu poświęcona jest zdefiniowaniu zjawiska dysonansu kulturowego w organizacji, wyjaśnieniu jego mechanizmów, jak również źródeł. Następnie autorzy zadają pytanie o związki pomiędzy dysonansem kulturowym doświadczanym przez członków organizacji a zjawiskiem kryzysu organizacyjnego. W części ostatniej przedstawione zostały dwie wybrane metody minimalizacji potencjalnego kryzysu wywołanego lub wzmacnianego przez różnice kulturowe w łonie organizacji - diagnostyczną i prognostyczną.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 85-91
Keywords: kultura organizacji; dysonans kulturowy; wielokulturowość; globalizacja