Odwrócona hipoteka nowym produktem w ofercie bankowości detalicznej - Kuchciak, Iwa (Reverse Mortgage as Retail Banking New Product, 2010)
Podstawowym typem prowadzonej przez banki działalności jest prowadzenie operacji depozytowo-kredytowych. Jednym z najpopularniejszych produktów bankowych są kredyty, a wśród nich istotną pozycję stanowią kredyty mieszkaniowe zabezpieczone hipotecznie. Zaciągnięcie kredytu hipotecznego stanowi bowiem dla większości społeczeństwa w początkowej fazie życia zawodowego jedyną drogę do zrealizowania potrzeb mieszkaniowych. Ze względu na widoczny w wielu krajach, a wśród nich także w Polsce, trend demograficzny polegający na starzeniu się społeczeństwa pojawiła się potrzeba stworzenia nowego produktu bankowego opartego na konstrukcji kredytu hipotecznego, lecz umożliwiającego uwolnienie posiadanego kapitału przez osoby w wieku emerytalnym. Celem artykułu jest przedstawienie odwróconej hipoteki jako produktu mającego jednocześnie spełnić funkcje społeczne polegające na zapewnieniu bezpieczeństwa finansowego starzejącego się społeczeństwa, jak i funkcje ekonomiczne w postaci wprowadzenia kolejnego produktu do oferty banków.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 81-96
Keywords: kredyt hipoteczny; odwrócona hipoteka; starzenie społeczeństwa