Restrykcyjność polityki kredytowej banków - Marcinkowska, Monika (The Restrictiveness of Bank's Lending Policy, 2010)
Artykuł omawia kluczowe zagadnienia polityki kredytowej banków: poziom jej restrykcyjności i racjonowanie kredytów. Wskazano najważniejsze zewnętrzne i wewnętrzne czynniki kształtujące restrykcyjność: warunki makroekonomiczne, regulacje prawne, koniunkturę na rynku finansowym, pożądany przez bank poziom ryzyka i wymaganą stopę zwrotu, czynniki konkurencyjności i społecznej odpowiedzialności. Artykuł koncentruje się na ryzyku (kredytowym, rynkowym i płynności) oraz adekwatności kapitałowej. Zagadnienia teoretyczne ilustrowane są analizą danych dotyczących polskiego sektora bankowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 97-121
Keywords: polityka kredytowa; restrykcyjność; racjonowanie kredytów