Zmiany regulacji w zakresie rynku kredytów mieszkaniowych w Polsce w okresie kryzysu finansowego - Skopowski, Michał (Regulatory Changes Related to Mortgage Loans During the Financial Crisis in Poland, 2010)
W artykule zaprezentowano zmiany regulacji w zakresie kredytów mieszkaniowych wprowadzone przez nadzór finansowy w Polsce w odpowiedzi na kryzys finansowy. W tym kontekście przeanalizowano efektywność podjętych środków, zarówno pasywnych (niekoniecznie obowiązkowych), jak i aktywnych, mających na celu ograniczenie potencjalnego zagrożenia związanego ze wzrostem ryzyka kredytowego, pogorszeniem jakości zabezpieczeń oraz zwiększeniem zmienności kursu walutowego, W artykule przedstawiono również wpływ struktury sektora bankowego i sytuacji na rynku nieruchomości na zachowanie banków, a także ich procedury wewnętrzne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 169-182
Keywords: kryzys finansowy; kredyty mieszkaniowe; regulacje