Ryzyko informatyczne w działalności bankowej - w stronę nowego paradygmatu - Wawrzyniak, Dariusz (Information Security Risk in Banking - Towards New Paradigm, 2010)
Dynamiczny rozwój informatyki oraz ekspansja jej zastosowań obejmująca już praktycznie wszystkie obszary współczesnego biznesu nadały problematyce zarządzania ryzykiem informatycznym nowego charakteru. Ryzyko to bowiem warunkuje dziś nie tylko poprawne funkcjonowanie, ale wręcz istnienie współczesnych instytucji, szczególnie instytucji finansowych. W artykule przedstawiono wybrane zagadnienia związane z problematyką szacowania ryzyka informatycznego. Ich prezentację ukierunkowano na wskazanie głównych przeszkód implementacji rozwiązań normatywnych. Ważnym elementem artykułu jest także przedstawienie podstaw nowej koncepcji szacowania ryzyka informatycznego, która poddaje pod dyskusję fundamentalne elementy dotychczasowych analiz omawianego zagadnienia, jakimi są prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia oraz wartość potencjalnej straty.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 183-203
Keywords: ryzyko informatyczne; szacowanie ryzyka informatycznego