Dywersyfikacja jakości portfeli kredytowych banków w Polsce. Paradoks czy prawidłowość trendów - Wiatr, Maciej S. (Credit Portfolio Quality Diversification in Polish Banking. Paradox or Trend, 2010)
Kształtowanie jakości portfela kredytowego banków stanowi swego rodzaju odbicie poziomu skuteczności zarządzania ryzykiem w tych instytucjach. Od lat portfele kredytowe banków komercyjnych i spółdzielczych w Polsce istotnie się pod tym względem różnią stale na korzyść tych ostatnich. Opracowanie jest próbą wyjaśnienia przyczyn lepszej (przynajmniej w statystycznym wyrazie) jakości portfeli banków spółdzielczych, ze wskazaniem niektórych czynników mikro- i makroekonomicznych, a także różnic między rozwiązaniami w zakresie pomiaru ryzyka kredytowego tych dwóch grup instytucji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 124, s. 204-218
Keywords: banki w Polsce; jakość portfela kredytowego