Rola marki w zarządzaniu relacjami z klientami w obliczu współczesnego kryzysu gospodarczego - Domagała, Michał; Łakoma, Agnieszka; Piwoni-Krzeszowska, Estera (The Role of the Brand in Managing Relationships with Customers under the Conditions of a Contemporary Economic Crisis, 2010)
Wartość marki jest zależna od lojalności klientów, i to w wymiarze zarówno globalnym, jak i lokalnym, a współczesny kryzys gospodarczy dla jednych przedsiębiorstw staje się impulsem do wprowadzania zmian w zakresie zarządzania marką, a dla innych przyczyną utraty jej wartości, co jest determinowane wewnętrzną specyfiką funkcjonowania danej organizacji, a nie skalą jej działalności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 137-145
Keywords: marka; relacje z klientami; kryzys gospodarczy