Kryzys spółki Próchnik SA jako źródło przemian wewnętrznych - Sajdak, Maja (The Crisis of Próchnik SA as a Source Of Internal Transformations, 2010)
Artykuł prezentuje rozważania dotyczące istoty kryzysu oraz przedstawia metody zarządzania kryzysowego ujęte w postaci modelowej. Trzy zaprezentowane modele odnoszą się do poszczególnych rodzajów kryzysów (pełzającego, cyklicznego i nagłego) i stanowią narzędzia dla zarządzających umożliwiające osiągnięcie powodzenia w walce z kryzysem. W dalszej części omówiono przypadek spółki Próchnik SA, która doświadczyła długiego okresu kryzysu, jednak dzięki wprowadzeniu odpowiednich metod zarządzania kryzysowego, prowadzących do przemian wewnętrznych, udało się przedsiębiorstwu kryzys zażegnać.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 146-155
Keywords: zarządzanie kryzysowe; sytuacja kryzysowa; metody zarządzania kryzysowego