Predykcja zjawisk kryzysowych i przeciwdziałanie im - Sus, Aleksandra (Anticipation and Counteracting the Crisis and Critical Situations, 2010)
Rozważania zaprezentowane w niniejszym artykule skupiają się na źródłach wewnętrznych i zewnętrznych zjawisk kryzysowych w organizacji i ich korelacji z brakiem elastyczności organizacyjnej oraz występowaniem wysokiej niepewności otoczenia. Postawiono tezę, że istnieje możliwość predykcji kryzysu (ale nie sytuacji kryzysowych) poprzez wzrost elastyczności organizacyjnej i minimalizację wpływu zmian zachodzących w otoczeniu na organizację. Jest to możliwe dzięki uruchomieniu w przedsiębiorstwach dynamicznego mechanizmu, jakim są opcje realne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 163-169
Keywords: sytuacja kryzysowa; kryzys; elastyczność; niepewność; opcje realne