Zarządzanie kryzysem organizacyjnym w przedsiębiorstwie turystycznym : założenia badawcze - Batorski, Jarema (Crisis Management in a Tourist Enterprise : Research Assumptions, 2010)
Przedstawione w referacie postępowanie badawcze ma charakter propozycji metodologicznej badania zarządzania kryzysem organizacyjnym w przedsiębiorstwie turystycznym. Przedmiotem badań, zarówno teoretycznych, jak i empirycznych, jest zarządzanie kryzysem w przedsiębiorstwie z punktu widzenia organizacyjnego uczenia się. Istnieją paradoksy kryzysu organizacyjnego i praktyk normalizacyjnych. Paradoksy wyznaczają przestrzeń badawczą dla integracji organizacyjnego uczenia się i zarządzania kryzysem w przedsiębiorstwie. Jedną z możliwych do wykorzystania technik badawczych jest zaadaptowana Technika Badania Przeciwieństw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 205-211
Keywords: organizacyjne uczenie się; zarządzanie kryzysem; paradoksy