System informacyjny przedsiębiorstwa jako źródło danych w procesach doskonalenia i odnowy przedsiębiorstwa - Woźniak, Krzysztof (Enterprise's Information System as a Data Source in the Process of Improvement and Renewal of Organization, 2010)
Skuteczna realizacja procesów odnowy lub doskonalenia organizacji wymaga dostępu do aktualnych i właściwych informacji pozwalających kierownictwu na podejmowanie decyzji uruchamiających wszelkie działania, których celami są zwiększenie efektywności wykorzystania zasobów przedsiębiorstwa (finansowych, rzeczowych i ludzkich), sprawności realizowanych procesów operacyjnych, poprawa poziomu zadowolenia klienta itp. W niniejszym opracowaniu zaprezentowano model struktury systemu informacyjnego niezbędnego do skutecznej realizacji procesów odnowy oraz procesów doskonalenia w dowolnej organizacji. Przedstawiono również analizę porównawczą procesów odnowy i procesów doskonalenia w kontekście potrzeb informacyjnych z nimi związanych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 275-286
Keywords: systemy informacyjne; dane; procesy doskonalenia; procesy odnowy