Controlling strategiczny w zapobieganiu kryzysom organizacji - Bieńkowska, Agnieszka; Kral, Zygmunt; Zabłocka-Kluczka, Anna (Strategic Controlling in Crisis Prevention in an Organization, 2010)
Zaprezentowano koncepcję controllingu strategicznego jako metodę zapobiegania kryzysom organizacji. Zdefiniowano pojęcie controllingu strategicznego i określono jego istotę. Zdefiniowano również pojęcie kryzysu organizacji i pojęcia pokrewne. Przedstawiono charakterystykę controllingu strategicznego w zapobieganiu kryzysom organizacji, a także wskazano metody odznaczające się przydatnością w tym procesie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 299-310
Keywords: kryzys; zapobieganie kryzysom; controlling strategiczny