Spójny łańcuch dostaw - sposób na wzrost efektywności metastruktur i przetrwanie w okresie kryzysu - Grzybowska, Katarzyna (Consistent Supply Chain - a Way to Increase the Efficiency of Metastructures and to Survive in a Crisis, 2010)
Rynek, na którym działają przedsiębiorstwa, cechuje się zjawiskami kryzysowymi i turbulentnymi. Sprawia, że zarządzanie zmianą staje się, a przynajmniej powinno się stać, rutyną. Zmiany występują nie tylko w otoczeniu zewnętrznym lub w przedsiębiorstwach, ale także w całych łańcuchach dostaw. To powoduje, że zmiana/zmiany są ciągłym procesem tworzenia nowych bytów i struktur. Autorka zwraca uwagę na konieczność tworzenia spójnych metastruktur. Są one efektem zmian i przekształceń o charakterze jakościowym, które zapewniają ukształtowanie nowej metastruktury o większym stopniu złożoności, kompetencji i adekwatności oraz lepszym zorganizowaniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 319-326
Keywords: spójny łańcuch dostaw; metastruktura; zmiana