Związek pracodawców jako forma branżowego zrzeszenia przedsiębiorstw - Jagoda, Henryk (Association of Employers as a Form of Industry Business Association, 2010)
Związki pracodawców w Polsce przybierają najczęściej postać branżowych zrzeszeń przedsiębiorstw, co wyraz odzwierciedla się w wyraźnym prymacie interesów, funkcji i zadań o charakterze gospodarczym nad zadaniami z obszaru stosunków pracy. W artykule przedstawiono istotę związków pracodawców, ich miejsce w obszarze branżowego współdziałania przedsiębiorstw oraz ich zadania i funkcje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 327-333
Keywords: zrzeszenie; związek pracodawców; funkcje