Wybrane sprzeczności czasu na drodze przedsiębiorczego rozwoju organizacji. Co ważniejsze: cykliczność czy liniowość? - Gabryś, Bartłomiej J. (Selected Time Contradictions in the Process of Entrepreneurial Growth. What's More Important: Periodicity or Linearity?, 2010)
Autor podejmuje próbę przedstawienia bardzo szczególnej problematyki czasu z perspektywy rozwoju przedsiębiorczych przedsięwzięć. Wychodząc od krótkiego opisu istoty rozumienia czasu dla przedsiębiorczości organizacyjnej w ujęciu dialektycznym, prezentuje jedną ze sprzeczności (przepływ czasu) i wskazuje na implikacje menedżerskie związane z przyjętą perspektywą czasową. Autor analizuje temporalne zachowania na drodze przedsiębiorczego rozwoju organizacji w kontekście łagodzenia napięć organizacyjnych na wybranej sprzeczności czasu w oparciu o autorski model.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 461-467
Keywords: czas; przedsiębiorczość organizacyjna; rozwój organizacji