Sytuacja kryzysowa i kryzys jako źródło strategicznego uczenia się w procesach odnowy organizacji (wyższej uczelni niepublicznej) - Antczak, Zbigniew; Kołodziejczyk, Agnieszka (Emergency Situation and Strategic Crisis as a Source of Learning in the Process of Recovery of Organization (Private University, College), 2010)
Autorzy rozważyli zakresy znaczeniowe pojęć kryzysu i sytuacji kryzysowej oraz uwarunkowania prawno-demograficzne, a następnie zdiagnozowali scenariusze strategicznego uczenia się i odnowy organizacyjnej na przykładzie wyższej niepublicznej uczelni funkcjonującej w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 499-506
Keywords: kryzys; sytuacja kryzysowa; strategiczne uczenie się; odnowa organizacji