Funkcjonowanie społeczności nieformalnych w kontekście budowania przewag konkurencyjnych organizacji - Pindelski, Mikołaj; Mrówka, Rafał (Informal Societies in the Context of Building Competitive Advantages of the Organization, 2010)
O ile pojęcie grupy nieformalnej jest dobrze umocowane w literaturze zarówno od strony terminologicznej, jak i aplikacyjnej oraz utylitarnej, o tyle społeczności nieformalne wydają się tematem stosunkowo nowym. Tym bardziej więc zasadne jest dokładne zbadanie tego zjawiska i wskazanie zarówno możliwości zarządzania nimi takimi społecznościami, jak i ich potencjalnego wpływu na realizację formalnej strategii organizacji i tworzenia przewag konkurencyjnych. Autorzy niniejszego opracowania amplifikują więc element nieformalnego charakteru społeczności i formułują tezę, iż społeczności nieformalne mogą osiągać cele formalne organizacji i mogą przyczyniać się do tworzenia przewag konkurencyjnych przedsiębiorstwa. Jako cel, autorzy stawiają sobie ukazanie przesłanek do potencjalnej możliwości wykorzystania takich struktur do tak rozumianej realizacji strategii organizacji. O ile cel, zdaniem autorów, został osiągnięty, o tyle udowodnienie tak postawionej tezy stało się trudne, a wnioski płynące z obecnego stanu badań w tym zakresie nie dają jednoznacznej odpowiedzi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 128, s. 585-597
Keywords: społeczności sieciowe; społeczności nieformalne; przewagi konkurencyjne; struktury nieformalne