Kapitał obrotowy netto jako podstawa opodatkowania działalności gospodarczej - artykuł dyskusyjny - Blajda, Marcin (Working Capital as a Base of Taxing Economic Activity, 2010)
Celem artykułu jest zaprezentowanie kapitału obrotowego netto jako alternatywy do obecnej podstawy opodatkowania działalności gospodarczej. W podrozdziale drugim przedstawiono obowiązujący stan prawny dotyczący opodatkowania działalności gospodarczej oraz w postaci tabelki udział podatków dochodowych w dochodach budżetu państwa na przestrzeni lat 2004-2008. W podrozdziale trzecim opisano związek występujący pomiędzy płynnością finansową a kapitałem obrotowym netto oraz przedstawiono korzyści dla budżetu państwa i podatników w wyniku zastosowania kapitału obrotowego netto jako podstawy opodatkowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 33-42
Keywords: podstawa opodatkowania; kapitał obrotowy netto