Koszty niewykorzystanego potencjału w sprawozdaniu finansowym według zasad budżetowania - Chalastra, Michał (Costs of Supply Utilize in Profit and Loss Account, 2010)
Wymogi rachunkowości zarządczej, w tym budżetowania, sugerują inne ujęcie kosztów niewykorzystanego potencjału w rachunku zysków i strat niż czynią to zasady rachunkowości finansowej. Wg rachunkowości zarządczej koszty te powinny stanowić samodzielną pozycję, niezależną od kosztów ogólnego zarządu. W tekście zaprezentowano zasady identyfikowania kosztów niewykorzystanego potencjału, adaptację systemu rachunkowości do ich rejestrowania oraz modyfikację rachunku zysków i strat prezentującą tę kategorię kosztów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 81-90
Keywords: koszty niewykorzystanego potencjału; budżetowanie; rachunek zysków i strat