Techniczne aspekty planowania długoterminowego w jednostkach samorządu terytorialnego w świetle nowych rozwiązań prawnych - Dylewski, Marek (Technical Aspects of Long-term Planning in Local Government in the Light of New Legal Regulations, 2010)
Nowe regulacje prawne w zakresie gospodarki finansowej JST w istotny sposób zmieniły podejście do procesu planowania budżetowego w wyniku zwrócenia większej uwagi na aspekt wieloletni. Obligatoryjnym narzędziem, dzięki któremu JST powinny budować plany wieloletnie jest prognoza finansowa JST. Jeśli narzędzie to jest obligatoryjne, ważnym aspektem są techniczne zasady konstrukcji prognozy oraz ocena jej adekwatności do realiów praktycznej działalności JST. Jest to istota rozważań podjętych w artykule z elementami oceny przydatności przyjętych rozwiązań w zakresie planowania wieloletniego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 100-108
Keywords: JST; planowanie; prognoza finansowa