Rachunek kosztów w systemie ewidencyjnym przedsiębiorstwa - Filip, Paulina (Measurement of Costs in the Accounting System of an Enterprise, 2010)
W artykule przedstawiono techniki i metody rozliczania kosztów pośrednich wydziałów podstawowych stosowanych w dużej firmie produkcyjnej. Spółka dzieli zgromadzone koszty pośrednie na każdy wydział podstawowy, przy czym podział ten nie ma wpływu na sposób obciążania zleceń kosztami pośrednimi. Klasyfikacja ta służy do przeprowadzania analiz rentowności i wydajności poszczególnych wydziałów i ma znaczenie czysto kontrolne. Pomimo dużych zmian, jakie zaszły w polskiej gospodarce rynkowej, spółka nadal stosuje tradycyjny rachunek kosztów, bardziej dostosowany do potrzeb sprawozdawczości finansowej niż konieczności dostarczania szybkich i trafnych informacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 109-121
Keywords: zlecenie produkcyjne; rachunek kosztów; rozliczanie kosztów pośrednich