System wskaźników KPI jako fundament systemu controllingu dokonań w elektroenergetyce - Kapustka, Kamil (KPI System as a Foundation of Controlling Performance System in the Power Industry, 2010)
Aby controlling mógł spełniać swoją funkcję informacyjną, istnieje potrzeba kwantyfikowania obszarów niefinansowych organizacji. Jednym ze sposobów mierzenia tych obszarów jest budowa systemu wskaźników KPI (keyperformance indicators). Artykuł prezentuje przykład budowy takiego zestawu wskaźników w branży elektroenergetycznej. Z uwagi na specyfikę tego rodzaju produkcji zaproponowane wskaźniki rozpatrywane są w trzech kluczowych wymiarach: wydajności, dyspozycyjności, ekologii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 204-212
Keywords: KPI; KSI; controlling dokonań; energetyka