Model pomiaru dokonań szpitali w zakresie jakości - projekt Światowej Organizacji Zdrowia - Kludacz, Magdalena (The Model of Quality Performance Measurement for Hospitals - the Project of World Health Organization, 2010)
W 2003 r. Światowa Organizacja Zdrowia zainicjowała projekt mający na celu opracowanie narzędzia służącego do pomiaru i oceny dokonań szpitali w zakresie jakości (model PATH). Opracowane narzędzie może być wykorzystane przez menadżerów szpitali do oceny i ulepszania usług medycznych oraz do zarządzania jakością szpitala. Wypracowany model został oparty na sześciu płaszczyznach pomiaru dokonań: efektywności klinicznej, efektywności ekonomicznej, personelu szpitala, zarządzaniu z uwzględnieniem potrzeb otoczenia, bezpieczeństwie opieki, orientacji na pacjenta. W artykule opisano cel projektu, płaszczyzny dobrane do modelu PATH, a także proces doboru zestawu wskaźników do poszczególnych jego płaszczyzn.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 222-229
Keywords: pomiar dokonań szpitali; model PATH