Doświadczenia z zastosowania rachunku kosztów i dokonań w małych przedsiębiorstwach przy wykorzystaniu systemu ERP - Kluge, Paul-Dieter (Implementation of ERP-Supported Cost and Performance Accounting Based on Direct Experience with Small Enterprises, 2010)
Punktem wyjścia artykułu są doświadczenia zgromadzone w trakcie prowadzonych prac doradczych związanych z wykorzystywaniem systemów ERP w przedsiębiorstwach produkcyjnych i handlowych małej wielkości, których celem było lepsze wykorzystanie metod ilościowych zawartych w programie dydaktycznym na obszarze rachunku kosztów i dokonań. W artykule opisano przede wszystkim ryzyka związane ze zbyt małym uwzględnianiem aspektów ERP w teorii, jak również szanse, jakie tego typu systemy oferują na potrzeby rozwoju teorii. Artykuł powinien być podstawą do dalszej dyskusji z zainteresowanymi naukowcami oraz z praktykami z przedsiębiorstw średniej wielkości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 230-236
Keywords: rachunek kosztów i dokonań; ERP; doświadczenia praktyczne