Rachunkowość przedsiębiorstwa finansującego projekty inwestycyjne z funduszy UE - Kołodziej-Hajdo, Marta; Surowiec, Anna (Accounting of a Business Unit Financing Investment Projects from EU Funds, 2010)
Przystąpienie Polski do UE pozwoliło prywatnym przedsiębiorcom skorzystać z nowych źródeł finansowania projektów inwestycyjnych, którymi są fundusze UE. Artykuł omawia zasadnicze kwestie związane z kształtem polityki rachunkowości projektu inwestycyjnego dofinansowanego z funduszy UE. Wskazuje na istotne zasady organizacji rachunkowości projektu unijnego, prawne aspekty ewidencji i rozliczanie otrzymanych przez przedsiębiorcę funduszy UE. Przedstawia także wymogi dotyczące przechowywania dokumentacji takiego projektu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 237-245
Keywords: polityka rachunkowości; fundusze UE; dotacje