Funkcjonowanie instytucji magazynu konsygnacyjnego w polskim systemie podatkowym - Kowalska, Katarzyna (Functioning of a Consignment Stock in the Polish Tax System, 2010)
W obecnych czasach składy konsygnacyjne są dla przedsiębiorstw coraz częściej warunkiem konkurencyjności. Są również skuteczną alternatywą w stosunku do dostawy na czas. Dlatego też magazyny konsygnacyjne istnieją, i będą istnieć, nawet w warunkach niepewności przepisów. Niniejszy artykuł przybliża tematykę dotyczącą consignment stock i call-off stock w Polsce oraz wyjaśnia, czym one są i jak funkcjonują. Celem artykułu jest ocena wprowadzonych uproszczeń dla transakcji realizowanych za pośrednictwem składów konsygnacyjnych (consignment stock) oraz call-off stock, głównie przez zagraniczne podmioty.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 259-267
Keywords: magazyn konsygnacyjny; skład konsygnacyjny; call-off stock; uproszczenie konsygnacyjne; dostawcy zagraniczni