System zamówień publicznych w Polsce - Lisowski, Mariusz (Public Procurement System in Poland, 2010)
Zamówienia publiczne stanowią ważny sektor gospodarki. Celem systemu zamówień publicznych jest m.in. efektywne wydatkowanie środków publicznych, walka z korupcją i zapewnienie wykonawcom niedyskryminującego dostępu do ubiegania się o zamówienie publiczne. Celem artykułu jest krótka charakterystyka głównych elementów tworzących system zamówień publicznych w Polsce oraz próba oceny przydatności poszczególnych instrumentów systemu do realizacji głównych celów stawianych przed nim.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 288-300
Keywords: system zamówień publicznych; efektywność; finanse