Kontrola zarządcza a zarządzanie dokonaniami przedsiębiorstwa - Nita, Bartłomiej (Management Control and Corporate Performance Management, 2010)
Artykuł dotyczy relacji między kontrolą zarządczą i zarządzaniem dokonaniami przedsiębiorstwa. W pierwszej części opisano historyczne źródła pojęcia "kontrola" w ujęciu przedstawicieli naukowego zarządzania. Następnie omówiono klasyczną definicję sterowania menedżerskiego wg R.N. Anthony'ego, jak również zaprezentowano krytykę jego stanowiska. W drugiej części przeanalizowano ewolucję kontroli zarządczej oraz omówiono koncepcję dźwigni sterowania R. Simonsa. Na podstawie tych rozważań argumentowano, że współczesne podejście do sterowania menedżerskiego jest reprezentowane w formie zarządzania dokonaniami. Na końcu przedstawiono teorię uwarunkowań sytuacyjnych jako podstawę projektowania nowoczesnych systemów rachunkowości zarządczej, funkcjonujących w ramach zarządzania dokonaniami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 365-376
Keywords: rachunkowość zarządcza; kontrola zarządcza; zarządzanie dokonaniami przedsiębiorstwa