Ryzyko w strategii podatkowej przedsiębiorstwa - Poszwa, Michał (The Fiscal Strategy Risk of an Enterprise, 2010)
Ryzyko podatkowe jest nieodłącznym elementem działalności przedsiębiorstwa. Oznacza ono niepewność konsekwencji podatkowych podejmowanych decyzji i działań. Obecność ryzyka podatkowego w decyzjach przedsiębiorstwa zależy od przyjętej i realizowanej strategii. Priorytetem strategii może np. być ograniczanie ryzyka. Możliwe jest również traktowanie ryzyka podatkowego jedynie jako elementu uzupełniającego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 411-418
Keywords: strategia podatkowa; ryzyko; ryzyko podatkowe