Strategie osłaniające przed ryzykiem zmiany wartości godziwej aktywów i zobowiązań jednostki gospodarczej - Rówińska, Małgorzata (Hedging Strategies against the Risk of the Change of Fair Value Assets and Liabilities, 2010)
Transakcje osłonowe to strategie zarządzania ryzykiem, mające m.in. zredukować niekorzystny wpływ zmian wartości godziwej aktywów i zobowiązań. W rachunkowości zabezpieczeń istnieją dwa podstawowe rodzaje transakcji osłonowych: osłona wartości godziwej oraz osłona przepływów pieniężnych. Konsekwencją jednoznacznego wskazania rodzaju transakcji osłonowej jest zastosowanie odpowiedniego sposobu rozliczenia transakcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 419-427
Keywords: rachunkowość zabezpieczeń; wartość godziwa; transakcje osłonowe