Kierunki zmian w zakresie kontroli zarządczej i nadzoru - Sawicki, Kazimierz (Direction of Changes in the Area of Managerial Control and Supervising, 2010)
Zachodzące w ostatnich dziesięcioleciach istotne zmiany w sferze działalności gospodarczej i budżetowej w wysokim stopniu utrudniają zarządzanie, zwłaszcza dużymi jednostkami. Dotyczy to również kontroli, stanowiącej immanentną funkcję zarządzania. Aby sprostać nowym wyzwaniom i obowiązkom kontrolnym i nadzorczym, wprowadza się w określonych jednostkach, oprócz kontroli wewnętrznej, audyt wewnętrzny i komitety audytu. Zasady ich tworzenia i funkcjonowania przedstawiono w niniejszym artykule.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 437-444
Keywords: rachunkowość zarządcza; zarządzanie; kontrola zarządcza