Rekomendacja T komisji nadzoru finansowego a system rachunkowości zarządczej w bankach - Wiszniowski, Edward (T Recommendation of the Financial Supervision Commission versus the System of the Accounting Management in Banks, 2010)
W związku z opublikowaniem Rekomendacji T przez Komisję Nadzoru Finansowego zobowiązano banki do niezwłocznego podjęcia działań mających na celu przeprowadzenie pomiaru ryzyka pochodzącego od detalicznych ekspozycji kredytowych. Działania te winny skupić się na właściwym określeniu zdolności i wiarygodności klientów, a także na metodach analizy ryzyka portfela kredytowego. W artykule omówiono najważniejsze wytyczne Rekomendacji T, odnoszące się do systemu informacyjnego rachunkowości, ze szczególnym uwzględnieniem wskaźnika LtV oraz ewidencji wartości zabezpieczeń, wyrażając jednocześnie pogląd na temat konieczności opracowania algorytmów wyceny niektórych zabezpieczeń przyjmowanych przez banki. Zadanie to należy uznać za istotne wobec obowiązku okresowego raportowania o ponoszonym ryzyku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 122, s. 476-485
Keywords: bankowość; ryzyko bankowe; kredyty detaliczne